Wereld Continentie Week

19 juni 2020

Van 15 tot 21 juni 2020 was het Wereld Continentie Week! Daarom stond onze Facebookpagina deze week volledig in het teken van het voorkomen van incontinentie. Wij gaven je vijf tips om incontinentie te voorkomen. Lees ze hier allemaal nog eens terug.

Preventietip 1: Blijf bewegen
Beweging is goed voor je gezondheid. Zo ook voor het functioneren van de maag en darmen, waarmee je incontinentie kan voorkomen. Geen zorgen, je hoeft geen 10 km te hardlopen. Wat kun je wel doen? 
- Neem de trap in plaats van de lift
- Zet je auto vijf minuten lopen van kantoor of van huis
- Ga tuinieren
- Ga een stukje wandelen

Preventietip 2: Eet gezond
Vezels helpen je darmfunctie te verbeteren en voorkomen obstipatie. Maar waar zitten deze vezels in? Bijvoorbeeld in fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden. Wij hebben een aantal gezonde recepten voor je verzameld die je gedurende de dag kunt raadplegen!

Recept 1, ontbijt: Havermout met fruit en nootjes
- 40 gram havermout
- 200 ml melk
- Banaan 
- Walnoten
Doe de havermout en melk in een kommetje en zet het voor 2 minuten in de magnetron. Snijd de banaan in stukjes en leg deze op de havermout. Nog wat van je favoriete noten erbij en je hebt een heerlijk, makkelijk en gezond ontbijt!

Recept 2, lunch: 
- Volkoren boterhammen
- Light zuivelspread
- Plakje kipfilet
- Geraspte wortel

Recept 3, tussendoortje:
Als tussendoortje kan je al je favoriete fruit in de blender doen en er een overheerlijke smoothie van maken.

Recept 4, diner:
- 3 el olijfolie
- 1 aubergine
- 2 tenen knoflook
- 6 zongedroogde tomaten  
- 2 blikken gepelde tomaten
- 500 ml groentebouillon
- 1 blik linzen
- 2-3 tl harissa
- 1 bosje peterselie
1. Verhit in een soeppan 2 el olijfolie. Bak de aubergine in 3 min. bruin aan. Pureer intussen met de staafmixer de knoflook met de tomaten tot een fijne puree.
2. Schep de aubergine uit de pan. Schenk de laatste el olie in de pan. Fruit de tomatenpuree 1 min. Voeg de blikken tomaat en de bouillon toe en breng tegen de kook. Kook de soep 5 min zachtjes.
3. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de aubergine en de linzen toe en verwarm de soep nog 5 min. Voeg harissa naar smaak toe.
4. Schep de soep in 4 kommen en bestrooi met de peterselie. Smakelijk!

Preventietip 3: Drink voldoende
Wanneer je veel vezels tot je neemt, is voldoende drinken ook erg belangrijk. Als je gehydrateerd blijft, zorg je ervoor dat je spijsvertering gezond blijft. Drink dus genoeg water! Tip: houd in je agenda bij hoeveel glazen je drinkt op een dag.

Preventietip 4: Train je bekkenbodem
Een sterke bekkenbodem vermindert de kans op incontinentie. Probeer daarom drie keer per dag bekkenbodemspieroefeningen te doen. Onze verpleegkundige Sandra geeft in een video uitleg over een oefening die je kunt doen! Bekijk hem hier. Ga voor oefeningen op maat naar een continentie specialist.

Preventietip 5: Oefen goede toiletgewoonten
Probeer niet te vaak ‘voor het geval dat’ naar het toilet te gaan. Hierdoor is het mogelijk dat de blaas krimpt, omdat deze nooit goed gevuld wordt. Dit kan leiden tot aandrangincontinentie. Dit betekent dat de blaas het gevoel geeft dat je naar het toilet moet, terwijl dit niet zo is. Heb jij soms noodgedwongen een toilet nodig, maar vind je dit lastig om te vragen? Vragen naar een toilet kan discreet met dit kaartje! Bestel hem hier